Ett snack med PELLE HOLMBERG
Av Magnus Olsson, publicerad 2021-02-03.


Ibland stöter man på gitarrister som har förmågan att ”låta som sig själv” oberoende av i vilket sammanhang de befinner sig i. Jeff Beck är en sådan gitarrist, Allan Holdsworth en annan. Det finns och har funnits en del sådana gitarrister där ute, men det är en ovanlig egenskap som verkligen inte växer på träd. I mina ögon (öron, i detta fall) är det ofta just den egenskapen, att ha ett starkt eget uttryck, som är skillnaden på bra gitarrister och de absolut bästa gitarristerna där ute. Enkelt uttryckt så är det den egenskapen som gör att en musiker blir verkligt intressant.
Pelle Holmberg är en sådan gitarrist, han spelar fler stilar än jag kan namnet på men låter ändå alltid som sig själv. Vare sig han spelar med sitt eget PHG (Pelle Holmberg Group), kompar soulartisten LaGaylia Frazier, en musikal eller ett Hendrix coverband så låter det Pelle Holmberg. Pelle besitter en magisk rytmik med ett naturligt sväng som inte går att beskriva på nått bättre sätt än ”naturligt musikaliskt”. Det ger hans frasering en egen och lätt identifierbar särprägel som är bara Pelles. Alltid framfört med en bärande ton med mängder av attityd och självförtroende. Alltid väl intonerat och alltid med spännande och oväntat ton val som fångar ens intresse. Ett spel som är tryggt vilande i en gedigen musikalisk och teoretisk kunskap. Jag kan inte komma på något bättre sätt att beskriva Pelle, hans musik och spel, än musikalisk pondus.
Pelle var också en av de första gitarristerna i landet att provspela Ibanez AZ serie, faktiskt så att han provade redan innan den kom ut. Han har varit modellen trogen sen dess. Som person är Pelle ödmjuk och tar sig alltid tid att prata musik, gitarrer och livet i största allmänhet.

- Hejsan Pelle och tack för att du tar dig tid att snacka AZ med oss. Jag kan börja med att säga att vi är otroligt glada över att ha dig som en AZ ambassadör här i Skandinavien. Hoppas allt är bra med dig?
Tack allt är bra, men jag är gladare! Det är ju såklart otroligt tråkigt att världen ser ut som den gör just nu. Den har drabbat mig hårt med inställda turneér och spelningar, men det finns såklart de som har det värre. Man får göra det bästa av situationen t.ex av öva mycket, skriva låtar och vara kreativ. Att ha tid för ytterligare förkovring på sitt instrument är ju egentligen bra!

- Jag vet en hel del om dig men de som läser vet det kanske inte, ge oss en bild av dig och ditt gitarrliv. Vad gör du och vart kommer du ifrån musikaliskt?
Jag undervisar i elgitarr, ensemble och gitarrmetodik på rocklinjen på musikhögskolan i Malmö. Jag undervisar även på Furuboda Folkhögskola. Utöver detta så frilansar jag med olika artister och eget band.
Jag började spela gitarr på min 10-årsdag då min bror visade mig det klassiska riffet i Smoke on the Water. Detta ledde till att jag tidigt började spela i band, giggade på fritidsgårdar och skolavslutningar. Men det var inte förrän jag fick upp ögonen för Steve Lukather som det verkligen lossnade med övning och riktning. Därifrån hamnade jag i bluesen och jazzen med bland annat Scott Henderson som är min främsta förebild och mentor. Jag ser väl mig själv som en rock/bluesgitarrist fast inte med det vanliga penta-vokabuläret och tonspråket.

- Du var den första artisten i Skandinavien som fick testa AZ redan innan de kom ut. Du fastnade för serien direkt och varit den trogen sen dess. Jag vet att du haft en uppsjö med väldigt bra gitarrer från flera stora respekterade märken tidigare så det är instrumentmässigt ingen dålig referensram du sitter på. Vad var det som fick dig att fastna för AZ serien?
Ja, jag glömmer aldrig då jag fick testa min AZ första gången. Jag blev helt knockad! Jag har haft James Tyler, Suhr, Valley Arts, PRS med mera vilket är fantastiska instrument men just AZ:n passade mig som handen i handsken. Det jag letar efter på en gitarr är först och främst att det ska kännas bra. Jag gör mycket bends och sliter i strängarna på alla möjliga vis så jag måste ha en gitarr som är hyfsat lättspelad men ändå som har motstånd och inte känns fladdrig. När det väl känns bra så ska det låta bra och även där uppfyllde AZ:n mina förväntningar. Ett modernt strata sound helt enkelt!

- Du valde AZ HSS modeller med 22 band, vad är ditt tänk bakom det valet?
Jag har alltid föredragit gitarrer med HSS, hela mitt soundideal är uppbyggt kring det. Alla mina största influenser som tidigare nämnda Steve Lukather, Scott Henderson men även Mike Landau och Oz Noy har singel coil i halsen. Jag tycker det är den ultimata kombinationen som ger mest ljudmöjligheter. 22 band har alltid känts som det mest naturliga på en gitarr för mig, så det valet var enkelt.

- Alla AZ modellerna har Ibanez dyna-MIX 9 system, en ganska väl uttänkt koppling av mickarna med väldigt många ljudmöjligheter. Är det något du praktiskt använder i ditt spel och hur isf?
Jag älskar att kunna använda switchen vid framförallt rent ljud. Om du använder halsmicken och flippar switchen så får du ett sound så du kan spela vilken jazzstandard som helst nästan. Likaså att använda mitt-micken tillsammans med switchen ger ett riktigt honkigt och gött ljud.I och med alla de olika möjligheter som finns så kan alla hitta sina egna kombinationer av ljud och man klarar sig på alla sorts gig!

- Jag vet att du är extremt petig och noggrann med dina instrument och dess setup och spelkänsla. Hur har AZ levt upp till dina krav på den fronten?
Ja, jag är väldigt petig med gitarrerna och dess setup, lite för petig ibland. Jag älskar verkligen combon rostad lönnhals och rostfria stålband. Där snackar vi ton och pålitlighet! Jag sliter inte ut banden och halsen håller sig som jag ställde in den. Just det här momentet har jag haft stora problem med på andra gitarrer med tanke på luftfuktighet etc. Så det är oerhört skönt att slippa tänka på det!

- Jag vet att du är väldigt mycket en ”one guitar man” och spelar mer eller mindre alltid på samma gitarr. Själv är jag en ”to many guitar man”. Vad ligger bakom den egenskapen tror du?
Jag vet faktiskt inte, jag tror det har att göra med att alla mina gitarridoler oftast synts med typ samma gitarr. Jag gillar instrument som verkligen är inspelade, trät har satt sig och man kan känna timmarna som är lagda på instrumentet.

- Man ser dig spela i väldigt många olika sammanhang i väldigt många olika stilar, hur fungerar AZ för detta ”kameleont” sätt att spela gitarr?
Ja AZ:n är ett otroligt bra allround instrument. Jag använder den i allt från PHG till pop, studiojobb, jazz, musikal, rock och blues. Vi har ju en Jimi Hendrix tribute där den passar som handen i handsken. Många puritaner där anser ju att man måste spela Fender men Holmberg säger nej nej.

- Där delar jag din åsikt, musikstilar och märkeskoppling är rätt töntigt.
Utöver alla session grejer du kör har du ditt PHG (Pelle Holmberg Group). ... Berätta lite mer om det?
Ja vi har spelat tillsammans i 10 år nu, släppt tre skivor och gjort massa turnéer och clinics hit och dit. Vi släppte vår senaste skiva ”Damn Good” förra året som ni kan hitta på spotify eller köpa via min hemsida (www.pelleholmberg.se)

Tidigare i höstas så gjorde vi en turné med Kalle Moraeus då vi var ganska bluesinriktade. Normalt sätt så ligger vi mer åt fusionhållet, men kul att spela andra genrer i det bandet. Jag tillsammans med trummisen Frank och bassisten Mathias jobbar extremt mycket tillsammans i alla olika genrer, band och frilansjobb.
Vi har varit husband på en klubb i Lund (Resturang Viva) sista två åren där vi spelar en lördag i månaden. Att få spela live i den här utmanande musiken är ett måste!
I övrigt så skrivs det nytt material som kommer släppas på de sociala medierna.

-Tack för din tid Pelle, vi älskar dig.

Mer information om AZ och Pelle:

Kolla in mer om Pelle på www.pelleholmberg.se
Se videos med Peller längre ner.
Hela sortimentet av AZ hittar du .
Mer videos här: Pelles YouTube kanal.

Vill du fördjupa dig mer i AZ serien, läs artikeln AZ - Players Player Project – här.

Ett stort utval av AZ hittar du hos följande butiker:
Sverige: • Andreasson Musik, Göteborg. • Deluxe Music, Stockholm. • Elmelid Musik, Höör. • emusic, Täby. • Gear4Music, Rosersberg. • Malmö Musikaffär, Malmö. • Musikanten, Umeå. • Musikalen, Halmstad. • Prenics, Falköping.
Norge: • 4Sound Schous Plass, Oslo. • Evenstad Musikk, Grimstad.