Ibanez Q-series
Av: Magnus Olsson Publicerat: 2021-07-01

Q serien är en serie helt nyutvecklade huvudlösa instrument från Ibanez.
Många kommer att se dem som en logisk utveckling på den framgångsrika EHB basserien och redan när de släpptes i slutet av 2019/början av 2020 började folk spekulera om när gitarrerna skulle komma. Det är ovanligt med alla de som spekulerade hejvilt på internet om en nya huvudlös gitarrserie hade helt rätt, Q serien var under utvecklande redan då och nu är den här.

Huvudlösa instrument är i sig inget nytt för Ibanez och de släppte sådana instrument redan i mitten av 80-talet och har sen dess kommit och gått i olika serier och modeller. Trots dessa tidigare erfarenheter valde man att börja om från början med allt på Q serien. Allt designades upp från noll och optimerades till perfektion, allt på Q serien är nytt och framtaget specifikt för Q serien.
Somliga saker är självklart alltid där, som till exempel det uppenbara med en avsaknad av ett traditionellt gitarrhuvud med stämskruvar på och då det lika uppenbara med att stämmekaniken sitter på kroppen istället.

Serien består av 5 standardmodeller och en signaturmodell för den magiskt duktiga Japanska gitarristen Ichika Nito (gör dig själv en tjänst och kolla in honom). Alla modeller har 24 bands halsar men är indelade i två serier, Q och QX, där Q har raka band och QX har slanted (vinklade) band. Alla modeller har också halsar av rostad lönn och bubinga med greppbrädor av rostad birdseye lönn. Både versioner, Q med raka band och QX med slanted band, finns i HSS och HH pickupkonfiguration. HH modellerna heter 52 och HSS modellerna heter 54.
Det finns även sjusträngad HH som heter QX527PB-ABS.

Som sig bör så ser Ibanez modellbetekningar ofta rätt röriga ut men är oftast väldigt logiskt uppbyggda när man förstår dem.
Q = seriens namn. Q står förövrigt för Quest.
X = Slanted frets.
52 = HH pickupkonfiguration*.
7 = 7-strängad
PB = att det är en Poplar Burl topp.
ABS = färgkod som står för Antique Brown Stained.
Lite som runskrift, enkelt när man kan det…

* HSS betyder att det är humbucker i stallposition och singlecoils i mitt och halsläge.
HH betyder att det är humbucker i stall och halsposition.

Fler gemensamma nämnare för alla modeller är.

Trä i kroppen.
Alla modeller har mycket lätta och väldigt ergonomiska kroppar av Nyatoh som är ett trä som befinner sig mellan mahogny och lind tonmässigt och ganska likt mahogny utseende mässigt men hårdare än mahogny och mindre benäget att vrida sig. Kroppen är en väldigt ergonomisk design med mycket väl avvägda och strategiskt placerade urfasningar. Kombinerat med den mycket lätta vikten gör det gitarrerna extremt bekväma att spela på både sittande och stående.

Trä i hals/greppbräda.
Gemensamt för alla modeller är att de har en mycket vacker greppbräda av rostad fågel lönn (birdseye) och att halsen är en 3-delars konstruktion av rostad lönn och bubinga (2 delar lönn och 1 del bubinga). En både vacker och otroligt stabil halskonstruktion. Den sjusträngade modellen har en 5-delad hals av samma material, 3 delar lönn och 2 delar bubinga.
Alla halsarna har också trussrod justeringen på ett hjul vid halsfästet, grymt enkelt att justare snabbt och enkelt. Så enkelt att man lätt hinner göra det mellan två låtar på scen.
Trussroden i alla modeller är också moderna dubbelverkande trussrods vilket betyder att den spänner åt båda håll.

Jascar EVO Gold bandstavar.
Fantastiska bandstavar någonstans mitt mellan rostfria och vanliga band tonmässigt, alltså en klar och tydlig attack. De håller markant längre än vanliga band och har en slät och skön yta som mycket påminner om känslan i rostfria band. De känns helt enkelt nya och fina märkbart längre och ger en bra ton med bett och tydlig separation.

Q58 humbuckers / R1 singlecoils.
Mickar speciellt framtagna för dessa huvudlösa gitarrer och alla är Alnico baserade mickar.
Lite över medium heta med en klar, tydligt ton magisk separation. Man hör tydligt alla toner i ackord även med väldigt mycket gain på förstärkaren. Tight och väldefinierat lågt register med en ganska bright topp som aldrig blir hård eller otrevlig.
R1 singlecoilmickarna är frekvensmässigt väl balanserade singelcoils med extremt lågt brum.
Ett singlecoil ljud som lätt går att färga åt många olika håll vare sig man spelar rent eller distat.
Custom stringlock och Mono Tune stall.
Stränglåset är en 1-dels konstruktion som är mycket lätt att jobba med vid strängbryte och som håller strängen säkert på plats. Ihop med Mono Tune stallet är det konstruerat så att du använder vanliga strängset och inte behöver hålla på med double ball end strängar, du kan lugnt köra vidare på de strängar du alltid använt. Mono Tune stallet kan enklast beskrivas som att varje sträng har sitt eget stall, de sitter inte ihop utan är som 6 eller 7 stall sittande intill varandra. Det ger en väldigt bra överföring av strängens vibrationer ner i kroppen och en naturlig och organisk ton.
Stallen har också ett mycket brett intoneringsomfång så att om du vill stämma om och använda tjockare/tunnare strängar är det inget problem. Ett mycket bra fungerande stall.
dyna-MIX switch
dyna-MIX9 på HSS modeller och dyna-MIX10 på HH modeller.
Detta är en feature som lånats rakt över från den extremt framgångsrika AZ serien och är enkelt uttryckt en liten switch som låter en komma åt väldigt många användbarare mickkopplingar långt förbi att bara kunna splitta en humbucker mick. Extremt många verkligt användbara ljud man normalt inte kommer åt på en gitarr med den pickupkonfiguration gitarren har. Som namnet kanske avslöjar så har man 9 olika ljud med HSS versionen och 10 med HH versionen. Det unika med dyna-MIX switchen är att man slipper de stora volymdropp man normalt får när man leker med att koppla om mickarna och det gör att alla ljuden är på riktigt användbara.

Modellspecifika features på QX är.

Slanted frets.

Enkelt förklarat är det att alla band är vinklade i 8 graders vinkel, bas sidan vinklad mot mickarna.
Där är alltså inte som fanned frets där det blir olika mensur på de olika strängarna utan det är samma 25.5 mensur på alla strängar. Vad det gör är att göra solospel högre upp på halsen lättare och mer ergonomiskt korrekt då banden följer den naturliga vinklingen på ens handled, något som verkligen gör skillnad om man spelar mycket.

Parallel Wizard.
Parallel Wizard är en helt ny halsprofil för Ibanez och det är en hals som är samma tjocklek över hela halsen isf för att bli tjockare ju längre upp på halsen man kommer som gitarrhalsar traditionellt är.
Det gör att det känns likadant att spela på 3 band som på 17 band.
Halsen är 19mm tjock över hela sin längd.
Greppbrädan på QX modellen är också lite plattare än på Q modellen.
QX är 508mmR och Q är 305mmR.Modellspecifika features på Q är.

Wizard C hals.
En hals med en rund C profil som börjar på 21mm tjocklek och går upp till 22mm.
Den är alltså kännbart tjockare än QX modellernas halsar.
En mycket spel vänlig halsprofil som känns extremt trevlig i handen.
Greppbrädan på Q modellen är också lite rundare, mindre platt, än QX modellen.
Q är 305mmR och QX är 508mmR.

Sammanfattningsvis.

Q och QX en serie gitarrer som ljud och spelmässigt skulle fungera kanon vilken stil man än spelar. De är ljudmässigt breda och extremt lättspelade. Det är helt enkelt en gitarr som på alla plan skulle funka för alla överallt. Fantastiskt lätta (vikt), ergonomiska och välspelande instrument med top of the line features. Vikten är, trots att de är helt solida instrument, 2.18 kg (ca) för 6-strängade och 2.22kg (ca) för 7-strängade, extremt lätta instrument alltså.

Nedan följer lite fler bilder.


QX527PB-ABS
Q54-BKF
QX52-BKF
Kropps form
Kropps form
QX527PB-ABS
Q52-LBM
Q54-SFM
QX527PB-ABS