Sticks och trix med Simon Aspsund
Av: Per Burström Publicerat: 2021-06-17

Tillhör du dom som imponeras av trumslagare som behärskar konsten att trixa med stockarna medan dom spelar? Jag är en sådan, ja inte en som kan trixa med stockarna men en som imponeras av det. Självklart skall det inte gå ut över spelet i sig men är definitivt något som kryddar en livescen. För ett antal år sedan stötte jag ihop med Simon Aspsund och har sen dess följt hans utveckling som trumslagare. Många av er läsare har säkert också sett Simons videos på olika sociala medier. Han är grym på att slänga upp stockarna i sina videos och han tappar varken stockarna eller fokus på groove. Vi bad honom att ge lite tips och han satte ihop en video åt oss. I samma veva ställde vi några frågor den första frågan är given.

Hur började detta, varför håller du på och kastar stockarna?

- Det hela började way back när jag var så gott som besatt av videos med Mike Portnoy. Han visar alltid glädje och lite extra krydda med sticktricks när han spelar.

Har du någon backup plan när du tappar stocken, eller du kanske aldrig tappar stockarna?

- Det händer absolut att jag tappar stockar till och från. Jag tror det bästa man kan göra är att flippa stockar när man övar ett groove hemma och att man inte stannar upp och letar efter stocken nä man tappat den. Istället får man ha en ny stock redo i en stockhållare och få in vanan att direkt plocka upp den.

Med andra ord, våga att tappa stocken och ha en plan B när situationen uppkommer snarare än att satsa på att öva och öva utan att våga. Antar att det gäller det mesta i livet, många erkända musikanter har nått den nivå de håller genom att våga lite på sina musikaliska impulser och våga klanta till det. Ibland tappar man greppet även vid vanligt spel utan att trixa med stockarna, jag ser att du spelar med ProMark Rebound 5B, har du testat samma stock med Active Grip?

- Det har jag, och jag blev positivt överraskad över hur bra greppet är. En viktig detalj när det kommer till stick flips är såklart att hålla stocken korrekt innan man kastar upp den, så även där kan verkligen ProMark Active Grip vara till hjälp då de förhindrar att stocken glider ur handen vid trumspel och på så sätt är det större chans att man oftare har ett korrekt grepp.

 

Du är aktiv och spelar in en massa videos med god kvalitet på både ljud och ljus. Helt kort, vilka delar tycker du är viktigast för att höja nivån på videoinspelningarna från mobilnivå till de som du själv gör? Kameror? Ljus? Ljud?

- Idag så fungerar mobilkameror otroligt bra tycker jag. Personligen så investerade jag ändå i en systemkamera av eget intresse. Jag skulle dock säga att så länge man hör vad du spelar i dina videos så är ljuset nog viktigare för att höja nivån på videon. Jag rekommenderar en eller två "softbox" aka. studiolampa.

Vilka program använder du?

- Jag använder Cubase för ljudinspelning och mixning, samt Sony Vegas för videoeditering.

 

Du har bra sound i ditt Starclassic Performer set, vilka skinn brukar du använda?

- Jag tycker om att variera mellan många olika skinn och det blir oftast Evans, dom har sådan bredd allt från korta feta Hydralulic skinn till öppna G1. Just nu använder jag UV1 på virveln och uppmanar alla som inte redan spelar på dessa att göra det. På sejarsidan sitter Hazy 300 som underskinn. Pukorna har EC2S Clear på slagsidan och Genera Resonant som underskinn och på kaggen har jag feta EMAD Heavyweight.

Vid ljudupptagning hur mycket överhäng kontra närmickar brukar du ha?

- På tal om mikrofoner så är en rumsmick något man verkligen bör införskaffa. Närmicken fetar till ljudet men vill man ha med hela trumman i ljudbilden och inte bara ljudet från skinnet blir det fylligare sound om man blandar in överhäng och rumsmikrofon. Med tiden har jag blandat in allt mer av överhäng samt rumsmick i min trum-mix, den tekniken ger i mina öron ett fylligare ljud då också efterklangen i rummet gör soundet större.

Då låter vi oss inspireras av den spelglädje och trixande som Simon erbjuder oss som följer hans sociala medier.

 

Video med Simon.