D’Addario XS – doppad i den eviga ungdomens källa.
Av Magnus Olsson, publicerat 2021-08-16

Som gitarrist är det några drömmar vi alla delar, exempelvis uppfinnandet av det magiska talangpillret som omedelbart gör att vi kan spela vad vi vill. En annan gemensam dröm för alla gitarrister är att det fanns en gitarrsträng som behåller sin ton för evigt. Att hur mycket man än spelar så klingar gitarren som den skall med klarhet, diskant och övertoner som om strängarna bara magiskt förblev nya. Att de känns fräscha och pigga när man än plockar upp gitarren för att spela lite hur länge det än var sen man bytte strängar. Helt enkelt en sträng doppad i den eviga ungdomens källa och som därför aldrig åldras.


D’Addarios nya XS sträng låter oss komma närmare den härliga drömmen än någonsin tidigare. Den flyttar fram gränserna för vad en coated sträng kan vara och tar oss gitarrister stora steg närmare drömsträngarna. De klingar som man vill länge, mycket länge, avsevärt längre än någon annan sträng tidigare gjort. Den känns och spelar som man vill lika länge, coatingen fransar inte, den mattas inte ut eller tappar stämningen och den går inte av så lätt som andra strängar.

XS är en sträng fullmatad med D’Addario innovationer som NY stålkolkärna, Fusion Twist, ultratunn coating film som är 10x tunnare än ett mänskligt hårstrå och coated plain strängar (vilket bara funnits på D’Addario XT tidigare). Helt enkelt den mest innovativa coated sträng som någonsin tillverkats.


Vad är det då som gör XS så bra?
Det är som nämnt en kombination av många förbättrade egenskaper som sammanslaget blir något på en helt ny nivå. Låt oss titta närmare på dem alla.

NY Steel kolstål kärna:

NY Steel är en stålkollegering som D’Addario tog fram till de revolutionerande NYXL strängarna som kom för några år sen. Det är ett stål med mycket hög utmattningtålighet vilket ger en massa mycket önskvärda egenskaper.

Strängen sätter sig i pitch extremt fort när man strängar upp och behöver inte sträckas och töjas flera gånger som andra strängar. Det är en underbart önskvärd egenskap när man är på scen och en sträng går av - på med en ny, stäm upp och spela. Strängen sätter sig direkt och håller stämningen märkbart bättre än vanliga strängar. Rejäl och stor skillnad då man kan lita på instrumentets pitchstabilitet på ett helt nytt sätt. Strängen står också emot fysisk åverkan från plektrumanslag, bends och vibrato mycket bättre och är därför mindre benägen att brytas av på grund av materialutmattning. Strängen är uppmätt till 131% mer stabil och hållbar än en vanlig sträng.

Fusion Twist:

Är ett nytt och förbättrat sätt att fästa kulan på strängen, vilket normalt är en strängs svagaste punkt.
Fusion Twist hjälper alltså till att förbättra stämningstabiliteten ännu mer och förstärker strängens svagaste punk.

Coating:

XS strängarna skyddas av en ultratunn coating som är 10 gånger tunnare än ett mänskligt hårstrå. Coatingen ger en mycket effektiv smuts- och fuktavisande yta som gör att strängen behåller sin ton mycket länge men är så tunn att den inte förstör tonen som så många andra coated strängar på marknaden gör.
Strängen får också en mjuk och följsam spelkänsla med få fingerljud (gnisselljudet av att fingrarna rör sig över strängarna).

Sammafattningsvis, D’Addarios stålkolgärna och fusion twist är unikt för D’Addario och ger XS en oöverträffad styrka och stämningsstabilitet jämfört med alla andra fabrikats coatade strängar. Den supertunna coatingen skyddar strängen och håller tonen under lång tid. Vi vågar påstå att D’Addario gör marknadens bästa coated strängar men vi uppmanar dig att du provar själv!

Hur är det då att spela på XS?

På den viktigaste frågan man kan ställa sig just nu är "håller det vad det lovar?" och svaret är ett rungande ”det fungerar klockrent!”.

Jag har spelat i genomsnitt ca 3 timmar om dagen med strängen på samma gitarr under lång tid, några månader och jag vågar lova att om du plockade upp gitarren nu skulle du tro att den precis fått nya strängar. En upplevelse jag aldrig tidigare varit med om, en sträng som bara fortsätter klinga ”ny sträng” längre än någonsin. Några månader kanske inte låter så länge för vissa öron men för perspektiv så håller mina normala strängar med samma speltid max en vecka. NY Steel kärnan fungerar verkligen vilket jag visste redan från NYXL strängarna, de sätter sig direkt och jag skulle våga stränga om min gitarr precis innan en spelning utan att oroa mig för att den stämmer om sig….

Än så länge finns XS bara för stålsträngade gitarrer och mandolin men räkna med en utveckling av serien för XS är här för att stanna.

 

XS finns för stålsträngat (6- och 12-sträng) samt mandolin. Klicka här för att se hela sortimentet.

Klick här för att hitta XS i en butik.